Ria heeft al ruim een jaar last van onverklaarbare pijn in haar rug. Ze wilde graag inzicht in waar deze pijnen vandaan kwamen. Na een beladen en emotioneel voorgesprek over haar huidige gezin en haar eigen voorgeschiedenis, spraken we af of nu eerst haar eigen huidige gezin op te stellen en een volgende keer haar gezin van oorsprong.

Ria was 38 jaar getrouwd met Willem die twee jaar geleden was overleden na een lang ziektebed van ruim 10 jaar. Zij had hem al die tijd verzorgd. Ria en Willem hadden 2 kinderen gekregen; een zoon met het syndroom van Down en een dochter die later bleek autistisch was. Hun zoon was 16 jaar geleden overleden. Ria zet zichzelf en haar 3 gezinsleden in het veld en het wordt al snel duidelijk -en vooral voelbaar voor Ria zelf-  dat Ria totaal geen eigen leven leidt. Ris geeft aan dat ze naast haar zorgtaken juist heel veel leuke dingen deed, hobby’s had en zich bewust was van het feit dat ze zelf ook een leven moest gaan leiden. Ze zag de vele problemen wel in haar gezin, maar door haar ” compensatiegedrag ” wilde ze dit als het ware doen verdwijnen. In deze opstelling wordt het Ria duidelijk dat deze gezinsfactoren “verdwijnen” door het doen van leuke dingen. Het patroon van de waarheid anders zien is ook in haar gezin van herkomst te zien, maar het is goed om dat een volgende keer uit te lichten.

Drie maanden later is het tijd voor de vervolg opstelling en Ria zet zichzelf, haar ouders en haar broer in het veld. Al snel wordt voelbaar en zichtbaar dat Ria een hele goede band met haar vader heeft. Ze ziet hem als een solide, zelfverzekerde en betrouwbare vader op zie ze kan bouwen. Maar tegelrijkertijd voelt deze band ook broos en haast “niet echt”. Haar vader blijkt zeer onstabiel en onzeker in het leven te staan, maar de echte Ria -die toekijkt- blijft de standvastige, zelfverzekerde vader te zien op wie ze kan bouwen. Degene die Ria representeert ziet het wel en wordt ook zeer emotioneel. Wanneer de echte Ria in het veld komt, voelt ze ook deze emotionele lading.

Ria heeft haar echte vader nooit gezien / willen zien zoals hij echt was en het feit dat ze haar eigen gezin met man, zoon en dochter ook niet echt zag zoals ze waren (althans niet op alle gevoelslagen), zorgt ervoor dat het lichaam van Ria heftig protesteert.